вторник, 3 юни 2014 г.

Крем Брюле

Доста се заинатих с този крем.На пръв поглед - лесен за приготвяне, но явно има някои тънкости, които са важни при приготвянето  му.Първият път го направих по съвсем друга рецепта, използвах растителна сметана и го пекох в алуминиеви купички....резултата беше под всякаква критика.Кремът стоеше като пресечен и на вкус не го биваше.Вторият път използвах рецептата, която съм дала по-надолу, взех алуминиеви и порцеланови купички и растителна, и животинска сметана и направих няколко опита.Най-сполучливо се получи с животинската сметана и в порцелановите купички.

*550 мл сметана
*165 мл мляко
*9 жълтъка
*6 с.л. захар
*2 ванилии

Сложете сметаната, млякото и ванилията на котлона и загрейте.Когато сместа заври я отстранете от котлона и оставете настрани.Разбийте жълтъците заедно със захарта, докато се получи светложълт гъст крем.Изсипете сметаната към жълтъчената смес при непрекъснато разбъркване с помоща на тел.Оберете внимателно пяната с черпак и я изхвърлете.
Напълнете дълбока тава с ГОРЕЩА вода и в нея сложете осемте купички.Внимателно разпределете сместа в купичките.
Изпечете кремовете в предварително загрята фурна на 140 градуса за около 40-50 мин.Оставете готовите кремове да изстинат напълно.
За топинга сложете по 1/2 с.л. захар върху всеки крем и с помоща на горелка я карамелизирайте.





Няма коментари:

Публикуване на коментар