петък, 7 октомври 2011 г.

Френска селска торта

Не мога да не споделя рецептата на любимия ми десерт - Френска селска торта.Пробвала съм различни варианти на тази рецепта, но като че ли тази най-ми допадна.Съчетанието на заквасена сметана, медени платки и орехи е великолепно, а и с нежния, лек вкус на карамел, тортата доставя истинско блаженство.
Попринцип не си падам особено по сладкото - предпочитам да го направя, отколкото да го изям, но на тази торта не бих устояла.




Платки
*1 яйце
*75 гр. захар
*100мл прясно мляко
*1с.л. мед
*1ч.л. сода
*25гр. маргарин
*200гр. брашно
Крем
*900гр. заквасена сметана
*80гр. захар
орехи

Яйцето се избива заедно със захарта.Добавя се млякото, медът и содата и се разбива отново.Сместа се вари на слаб огън заедно с маргарина, до получаване на златист цвят (10-15 мин.).Сместа се сваля от котлона и докато е още топла се добавя брашното.Готовото тесто се разделя на 5 топки (около 80гр. едната).Всяка топка се разточва и се оформя на платка с диаметър 22см.Платките се пекат на 180 градуса.
Сметаната се избива заедно със захарта.Тортата се сглобява,както следва - платка, крем, платка, крем и т.н..Най-отгоре се намазва с малко сметана и се поръсва с орехи.Оставя се да престои няколко часа.
Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар