сряда, 3 август 2011 г.

Ягодово парфе

Тъй като скоро беше сезона на ягодите, вкъщи ми донесоха няколко килограма пресни домашни ягоди, току що откъснати от градината, с молбата да им намеря приложение.Взех се в ръце и реших да ги употребя на всяка цена.Освен тази торта сътворих още няколко чудесни сладкиша, но накрая повечето ягоди "отидоха" в бурканите под формата на сладко :)


Необходими продукти:
*ванилова платка 22см. (аз използвах готова, купена от магазина)
*600 сладкарска сметана
*200гр. ягоди
*100гр. бял шоколад
*2.с.л. захар
*3 пакетчета желатин
*захарен сироп или прясно мляко със захар
За украсата: 80гр. течна сладкарска сметана, 100гр. бял шоколад

Начин на приготвяне:
Платката се слага на дъното на формата и се сиропира със захарен сироп или малко мляко със захар.Сметаната се избива леко и се разделя на две равни части.Ягодите се пасират заедно със захарта, след което се прецеждат, за да се отстранят семките.Готовият ягодов сироп се добавя към половината от сметаната.Едно пакетче и половина желатин се накисва в 150-200мл студена вода, след което се разтопява на водна баня или в микровълновата (желатинът трябва да бъде много добре разтворен във водата, но не трябва да завира, тъй като губи свойствата си).Разтопеният желатин се прибавя към ягодовата сметана при непрекъснато бъркане с помоща на тел.Готовата смес се изсипва във формата и се оставя да стяга в хладилника.
През това време се разтопява 100гр. бял шоколад и се добавя към другата половина от сметаната.Останалото пакетче и половина желатин се накисва отново в студена вода и се разтапя на водна баня или в микровълновата.Прибавя се към сметаната, при непрекъснато бъркане.Готовата смес се изсипва във формата и отново се оставя във фризера да стяга.
За украсата се разтопява 80гр. бял шоколад, който се добавя към предварително загрятата сметана.Тортата се залива с шоколадовата заливка.Отгоре се настъргва с остатъка от белия шоколад.Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар