четвъртък, 11 август 2011 г.

Коледни меденки

Коледните дни са обичани от децата не само заради подаръците, а и заради изобилието от лакомства. Първите коледни меденки са се появили във Великобритания още през 1847 година.И до днес продължават да се правят коледни меденки по различни рецепти и с различни украси.Аз ще ви покажа една рецепта, която намерих преди 2 години и от тогава само нея използвам.Желателно е меденките да се направят един месец по-рано, след което да се съхраняват в кутия, за да омекнат до Коледа.
Източник на рецептата: http://www.bg-mamma.com/




*800 брашно
*280 пудра захар
*2 яйца
*2 жълтъка (белтъците се запазват за глазурата)
*120 твърд маргарин
*5с.л. мед
*2ч.л. сода за хляб
*2ч.л. подправка за меденки (звездовиден анасон, джинджифил, канела, щипка кардамон)

Брашното, пудрата захар, содата и подправката се смесват.Оформя се кладенче, в което се слагат яйцата, разтопения мед (да не е горещ) и накрая маслото на малки късчета.Меси се до получаване на еднородна смес.Тестото се разточва с дебелина 6-7мм и се изрязва с формички за сладки.Пекат се на 150-160 градуса за 10-15 мин.
Глазурата: На един белтък се слагат няколко капки лимон и около 150-200гр. пудра захар. Първо се разбиват белтъците с лимоновия сок, след което се прибавя пудрата захар(предварително пресята) на няколко пъти.За контурите глазурата трябва да е по-твърда и да не се разлива, а за запълване - по-течна.



 
 
 
2012

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар