Табуле е свежа и много богата на витамини салата, класика от Ливанската кухня. Табуле се приготвя и в много арабски страни.Има различни вариации на тази рецепта - с повече магданоз или с по-малко, с краставици, с домати, с кус кус вместо булгур.Ето го и моя вариант:
*1 средно голям домат
*1/3 ч.ч. булгур
*1/2 връзка магданоз
*1/2 връзка мента
*2-3 пера зелен лук
*сокът от половин лимон
*сол, зехтин
Булгура се залива с вряла вода до ръба на чашата и се оставя да набъбне.Ментата, магданоза и лука се нарязват на дребно и се поставят в купа.Булгура се изтисква, ако е останала течност и се слага в купата.Домата се нарязва на малки парчета и се прибавя към останалите продукти. Салатата се овкусява със сока от половин лимон, сол и зехтин на вкус.Разбърква се добре. Хубаво е салатата да престои половин час, за да се смесят ароматите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар