петък, 16 ноември 2012 г.

Самосас


За тестото:
*250гр. брашно
*1/2ч.л. сол
*3с.л. олио
*около 130мл хладка вода

За плънката:
*350гр. картофи
*70гр. консервиран грах
*1с.л. лук нарязан на ситно
*сол
*кимион
*къри

олио за пържене


Картофите се сваряват заедно с обелките.Оставят се да изстинат, обелват се и се нарязват на дребни кубчета.Лукът се запържва, добавят се картофите и след 2-3 мин грахът и подправките.Задушава се за около 5 мин, сваля от котлона и се оставя да изстине.

Брашното се смесва със солта, пресява се, добавя се олиото и накрая вода, толкова колкото е необходима, за да се получи гладко стегнато тесто.Оставя се да престои половин час.

Тестото се разточва на тънка кора.От него се изрязват кръгове с диаметър 10-12см. В средата на всеки кръг се поставя малко от плънката, единият край се намокря леко с вода и кръгът се прегъва на две.С помоща на вилица се притиска леко по края, за да не се отвори при пържене.
Готовите торбички се пържат в сгорещена мазнина, докато добият златист цвят.

Източник: www.menumag.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар